top of page

Sportfondsenbad Amsterdam-Oost

Leo de Haas, zwembadmanager sinds 1994, was de eerste Nederlandse zwembadmanager die Heatsavr op zijn bad toepaste. Inmiddels gebruikt het Sportfondsen Amsterdam-Oost nu ruim anderhalf jaar Heatsavr. Mede dankzij Heatsavr bespaarde het bad in 2011 €46.000,- op hun energieverbruik. Wat bracht De Haas ertoe Heatsavr toe te passen en wat zijn zijn ervaringen?

Voor de meeste mensen zal energiebesparing de grootste beweegreden zijn om Heatsavr toe te passen. De Haas werd echter getriggerd door de werking van het product. Hij is erg geïnteresseerd in de verlaging van de relatieve vochtigheid. Amsterdam-Oost was altijd al een vrij vochtig bad, waardoor de muren altijd beslagen waren. Dit resulteerde in nat stucwerk, schimmelvorming en corrosie. Op sommige momenten tijdens de wintermaanden was het zelfs zo erg dat het ijs aan de buitenzijde van het gebouw ervoor zorgde dat de voegen van het gebouw werden aangetast. Met het gebruik van Heatsavr was al het vocht dat in de muren was getrokken binnen een half jaar verdwenen. ‘’Met als gevolg dat er veel minder schade aan de muren is en je dus gewoon bespaart op onderhoud’’, aldus de Haas. ‘’Daar waar altijd vocht op de ramen zat en een plasje van een centimeter of drie in kozijnen lag, zie je nu niks meer. Zelfs niet in de winter!’’

Twijfels bij het toepassen van Heatsavr

Het eerste waar De Haas aan dacht was natuurlijk de kwaliteit van zijn zwembadwater. Hij maakte zich, niet onbegrijpelijk, zorgen om de maandelijkse controles. “Wat doet Heatsavr met mijn parameters? Wat doet het met mijn water?”. De Haas besloot ondanks zijn twijfels toch de uitdaging aan te gaan. Voornaamste reden hiervoor was dat het product al ruim 18 jaar in Amerika wordt gebruikt en daar geen klachten zijn gekomen. “Des te meer een sterk punt vanwege de schadeclaim cultuur daar”. Er werd besloten Heatsavr op één van de instructie baden toe te passen en daar het water extra in de gaten te houden. Al snel bleek dat de parameters van het water ongewijzigd bleven en de waterkwaliteit prima in orde was. Vanaf april 2011 wordt Heatsavr dan ook toegepast op alle baden van het Sportfondsen bad.

Resultaten

De Haas is Heatsavr gaan toepassen om de relatieve vochtigheid binnen het zwembad beter te kunnen beheren. Met behulp van Heatsavr is de ventilatie gedurende de nacht van 60% naar 30% gezakt. Dit uiteraard met het in stand houden van een goede relatieve vochtigheid. De vochtproblemen van voorheen zijn er niet meer. Naast het verdwijnen van deze problemen is het natuurlijk interessant om te weten wat het gebruik van Heatsavr aan energiebesparing oplevert. In 2011 heeft het bad €46.000,- minder aan energie verbruikt dan het jaar daarvoor. De Haas zegt hierbij met een vinger naar Heatsavr te wijzen als grootste bijdrager van deze besparing. ‘’Je weet gewoon dat je minder energie verbruikt als je minder ventileert.”

Referentie Sportfondsenbad Amsterdam Oost
bottom of page