top of page

Je zwembad schoonhouden volgens de 4 basisregels

Zwemmen in een schoon zwembad. Wel zo fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat je zwembad altijd in optimale staat blijft? Vaak wordt gedacht dat een zwembadstofzuiger de enige benodigde oplossing is, maar is slechts een onderdeel! Er zijn vier basisregels die je helpen je zwembad in topconditie te houden. Als je deze regels aanhoudt, beperk je de kans op een vies zwembad.

1. Regelmatige controle van het zwembadwater:
Om het water van je zwembad schoon te houden, is regelmatige controle van belang. Minimaal 1x per week, maar beter is 1x per dag. Zorg ervoor dat je de volgende waardes aanhoudt:

     • Alkaliteit (TA): tussen 100 en 150 ppm

     • pH-waarde: tussen 7,0 en 7,4

     • Chloor: tussen 1 en 2 ppm

 

Het is van belang om het zwembadwater in deze volgorde te testen en bij te stellen.

2. Zorg voor de juiste chemicaliën:
Als de testresultaten afwijken van de aanbevolen waarden, voeg dan de juiste chemicaliën toe om de waarden weer binnen het gewenste bereik te krijgen. Dit is essentieel om je zwembad veilig en schoon te houden.

3. Laat je zwembadpomp voldoende draaien:
Schoon zwembadwater moet circuleren, zodat het goed gefilterd wordt en de chemicaliën effectief in het water worden opgenomen. Laat je zwembadpomp minimaal 4 tot 8 uur per dag draaien. Voor optimale reiniging laat het zwembadwater dagelijks minstens twee keer volledig rond te pompen, wat neerkomt op 8 uur.

4. Dek het water af wanneer het niet gebruikt wordt:
Vuil, zoals bladeren en takjes, blijft ongevoelig voor chemicaliën en het filtersysteem. Dek daarom je zwembad af wanneer het niet in gebruik is om vuil te beperken. Eventueel drijvend vuil kan na het zwemmen eenvoudig worden verwijderd met een schepnetje, waardoor je zwembadwater fris en schoon blijft.

bottom of page