top of page

Hoe maak je je zwemvijver winterklaar?

De herfst brengt een prachtig schouwspel met zich mee, waarin de bladeren aan de bomen langzaam van kleur veranderen en de temperatuur gestaag daalt. Het is een onmiskenbaar teken dat de winter in aantocht is. In deze tijd van het jaar is het essentieel om je zwemvijver winterklaar te maken, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een heldere, gezonde en uitnodigende zwemvijver. Maar hoe pak je dit precies aan?

Het juiste moment om je zwemvijver winterklaar te maken

De herfst is zonder twijfel de beste periode om je zwemvijver winterklaar te maken. Het is van cruciaal belang om in actie te komen voordat de bomen al hun bladeren hebben laten vallen. Daarom zijn de maanden oktober en november ideaal om aan de nodige voorbereidingen te beginnen. Het weer is doorgaans nog aangenaam genoeg om deze taken uit te voeren.

  1. Verwijder bladeren en organisch afval uit de zwemvijver: Zodra de bladeren beginnen te vallen, is het tijd om actie te ondernemen. Gebruik een schepnet om bladeren, takjes en dode insecten uit het water te verwijderen. Blijf dit dagelijks doen zolang de bladeren vallen. Als je meer gemak wilt, kun je ook overwegen om een zwemvijverskimmer aan te schaffen, die organisch afval direct afzuigt.

  2. Zorg voor een schone bodem: Maak de bodem van je zwemvijver grondig schoon met behulp van een zwemvijverstofzuiger. Dit handige gereedschap verwijdert effectief vuildeeltjes van de bodem. Het voorkomt dat afval in het water gaat rotten en de waterkwaliteit aantast.

  3. Span een zwemvijvernet: Voorkom dat er meer vuil, zoals bladeren en takjes, in je zwemvijver belandt door een zwemvijvernet over het wateroppervlak te spannen. Een fijnmazig net is ideaal om te voorkomen dat er te veel afval in je zwemvijver terechtkomt.

  4. Controleer en corrigeer de waterwaarden: Tijdens de herfst en winterperiode is regelmatig testen van de waterkwaliteit essentieel. Het overvloedige regen- en sneeuwval kan de waterkwaliteit negatief beïnvloeden en verzuring veroorzaken. Zorg ervoor dat je de waterwaarden op peil houdt om een gezonde zwemvijver te behouden.

 

Door deze stappen te volgen, bereid je je zwemvijver optimaal voor op de winter. Zo kun je volgend voorjaar weer onbezorgd genieten van je zwemvijver, helder en uitnodigend zoals altijd.

bottom of page