top of page

Center Parcs

Al ruim 45 jaar staan natuur en milieu hoog in het vaandel bij Center Parcs. Zo heeft Center Parcs zich de doelstelling opgelegd om het energieverbruik van de parken met 20% te verlagen. Onder het mom van deze doelstelling is Center Parcs bij hun park de Kempervennen in 2014 aan de slag gegaan met het testen van Heatsavr de vloeibare zwembadafdekking. Resultaat, een rendement van ruim 70%!

​

Bufferkelder

Het Koraalbad is een zwembad met bufferkelder. Omdat de vloeibare afdekking een drijvend vermogen heeft kan het voorkomen dat een gedeelte van het product achterblijft in een bufferkelder. Om dit te voorkomen werden er een tweetal drijvende skimmers in de buffer geplaatst. Deze skimmers zorgden ervoor dat de vloeibare afdekking werd meegenomen in de totale circulatie en dus ook weer terug naar het zwembad.

​

Vervolg

Center Parcs is momenteel aan het kijken op welke zwembaden ze nog meer de vloeibare afdekking gaan toepassen. De volgende stap is de toepassing bij een binnenbad waar door de verminderde verdamping ook naar het besparingseffect op luchtbehandeling gekeken zal worden.

​

Center Parcs bespaart met vloeibare zwembadafdekking

Zwembaden zijn flinke energieverslinders en dus met het oog op duurzaamheid voor veel vakantieparken een lastig item. Om energie te besparen bij een zwembad is het raadzaam om het af te dekken. Dit is vaak een lastige en/of prijzige opgave, des te meer voor Center Parcs waar alle zwembaden een exotische vorm hebben. Dit is juist waar een vloeibare zwembadafdekking goed tot zijn recht komt. Volgens de producent vormt het product een monomoleculair laagje op het zwembadoppervlak waarmee de verdamping van water geremd wordt en daarmee ook het warmteverlies. Als innovatieve koploper besloot Center Parcs het Canadese product Heatsavr eens grondig te testen.

​

Voor de pilot werd er gekozen voor het Koraalbad. Dit relatief kleine bad met weinig variabelen bleek het meest geschikt om betrouwbare metingen uit te voeren. Om het effect van de vloeibare zwembadafdekking goed te kunnen monitoren werden er warmtesensoren en een flowmeter direct bij de bron van de warmte afgifte geplaatst, de warmtewissellaar. Op deze manier was de energie specialist van Center Parcs in staat om zeer exact het warmteverbruik van het zwembad te monitoren en daarmee het effect van de vloeibare afdekking waar te nemen. Vanaf medio 2014 werd er telkens drie weken wel en drie weken niet gedoseerd. Vervolgens is het effect -met in achtneming van weersvariabelen- gecalculeerd. Resultaat een rendement van 70% tot 100%, voor elke euro vloeibare afdekking verbruikt werd er €1,70 tot €2,00 bespaard.

Referentie Center Parcs
bottom of page