top of page

Hoe bespaar ik energie op een zwembad?

Wil je graag weten hoe je energie kunt besparen bij het gebruik van een zwembad? Lees dan gauw verder.

Allereerst is het aan te raden om het zwembad af te dekken wanneer je het niet gebruikt. Ongeveer 80% van het warmteverlies vindt namelijk plaats via het wateroppervlak wanneer je het zwembad niet afdekt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een afdekzeil, een automatisch rolluik of een vloeibare zwembadafdekking.

Bespaar energie op je zwembad

Om echt lekker te kunnen genieten van je zwembad heb je, naast een zwembadafdekking, nog wel wat nodig. Zoals ciculatie, verwarming, verlichting, etc. Maar al die apparaten verbruiken energie en daar willen we natuurlijk iets aan doen!

 

   1. Variabele circulatiepomp

Een standaard circulatiepomp draait continu op een vaste snelheid. Dit kost ieder jaar net zoveel aan energie als 7 koelkasten bij elkaar! Tegenwoordig zijn er pompen met variabele standen. Deze pompen draaien alleen wanneer nodig en op een snelheid die op dat moment nodig is. De stand die nodig is, is vaak maar 20-30% van de volvermogen-stand. De variabele- of energiezuinige pompen zijn duurder in aanschaf, echter heb je de aanschafwaarde al binnen enkele jaren terugverdiend.

   2. Warmtepomp

Verwarmen met een full inverter warmtepomp, een efficientere manier om te verwarmen bestaat er nog niet. Voor warmtepompen geldt eigenlijk precies hetzelfde als voor circulatiepompen. Ze hoeven helemaal niet altijd op vol vermogen te draaien. Deze warmtepompen kunnen het vermogen automatisch aanpassen naar de omstandigheden.

   3. LED-lampen

Je 300W zwembadlampen vervangen voor LED-lampen zal een minder grote impact hebben dan een zwembad- en/ of warmtepomp, maar alle kleine beetjes helpen om energie te besparen.

   4. Zonnepanelen

Je kunt ook overwegen om zonnepanelen te installeren die energie opwekken om het zwembad te verwarmen en de pomp(en) te laten draaien. Hiermee kun je niet alleen energie besparen, maar ook gebruik maken van duurzame energiebronnen.

   5. Onderhoud

Zorg voor regelmatig onderhoud van de zwembadapparatuur en het zwembad zelf. Dit zorgt ervoor dat de apparaten efficiënt blijven werken en het zwembad minder energie verbruikt.

 

Door een combinatie van deze tips kun je flink besparen op energie en kosten. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

Bespaar energie op je zwembad

Foto: Een eerste stap die je kunt nemen om energie te besparen op je zwembad is door een circulatiepomp te laten installeren.

bottom of page